Minister Dijkgraaf hekelt prestatiedruk in het onderwijs
Er moet een einde komen aan de prestatiedruk in het onderwijs, waarbij het streven is om iedereen zo hoog mogelijk op te leiden. Dat zegt Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in een interview met de Volkskrant.
Mediagebruik kinderen en jongeren
Tip voor mediagebruik bij kinderen en jongeren in onder andere de Corona tijd.
Studenten hebben het zwaar
Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in het mbo en hoger onderwijs.
74% van de jongeren heeft mentaal last van de coronacrisis
In Nederland lijden vooral jongeren onder de coronaperiode. Zo'n 74 procent heeft last van psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek dat EenVandaag begin september hield onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.
De Haagse Jongerencoach in de media: podcast Echte Oogappels BNNVARA
Veel pubers willen groots en meeslepend leven. Hoe belangrijk zijn die dromen? En hoe zorg je er als ouders voor dat je kind iets gaat doen wat bij hem of haar past?
Meer aandacht nodig voor mentaal welzijn leerlingen
Ruim driekwart van de leerkrachten wil meer tijd voor het trainen van sociaal-emotionele vaardigheden bij hun leerlingen.
Leesprestaties van 15-jarigen zijn gedaald
En wéér lezen middelbare scholieren slechter. Volgens onderzoek zijn de leesprestaties van 15-jarigen gedaald en is er aanleiding om het leesonderwijs rigoureus aan te pakken.
Jongeren hebben meer slaapklachten bij schermgebruik voor het slapen
Het was al bekend dat op een scherm kijken voor het slapen niet goed is voor een rustige nachtrust en in dit onderzoek wordt het nogmaals bevestigd. Het kan ook leiden tot andere klachten.
Social Media is geen oorzaak maar gevolg van psychische en slaapproblemen
Gebruik van sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp leidt niet tot slaap- en psychische problemen op de korte of langere termijn.
Perfectionisme is een sluipmoordenaar
Kinderen dreigen steeds meer te bezwijken onder prestatiedruk. Ouders en leraren spelen daarin een belangrijke rol. Hoe kunnen zij voorkomen dat kinderen al vroeg opbranden? Orthopedagoog Ard Nieuwenbroek schreef een handleiding.
Eén op de twaalf jongeren kampt met psychische klacht
In 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond, blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Tien jaar eerder gaf 7 procent dit nog aan. Ruim een derde van deze psychisch ongezonde jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen een depressie gehad. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.
Spoedcursus pubers opvoeden: ‘Respecteer de personal space’
Martine de Vente en Saskia Smith schreven met Tis hier geen hotel een ‘anti-opvoedboek’, een aanstekelijke ‘portie vrolijkheid voor ouders van een puber’. Tijd voor een spoedcursus omgaan met je puberzoon- of dochter.
Studeren is meer dan een race naar een diploma
Studeren is meer dan een diploma halen. Er moet ook tijd en ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling, vindt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven.
Jongere selectief bij hulpvraag
Jongeren zijn selectief in de keuze van de personen die zij om hulp vragen. Hoewel zij over het algemeen een grote vriendengroep hebben, vragen ze slechts enkele vrienden om hulp; met name degenen die op hen lijken.
Experiment flexstuderen uitgebreid
De proef met het zogenoemde flexstuderen wordt uitgebreid. Studenten maken daarbij niet het volledige collegegeld voor een heel jaar over, maar betalen per studiepunt.
Nog altijd veel onbekend over relatie mediagebruik en ADHD bij kinderen
Tussen het mediagebruik van kinderen en ADHD-gerelateerd gedrag bestaat een relatie, maar die is statistisch klein. Dit blijkt uit een uitgebreide review van de bestaande wetenschappelijke literatuur op dit terrein, uitgevoerd door onderzoekers van het Center for research on Children, Adolescents and the Media (CcaM) van de UvA.
Scholieren gaan later studeren
Steeds meer middelbare scholieren en mbo'ers nemen na hun opleiding twee of meer tussenjaren voor ze gaan studeren aan een hogeschool of universiteit. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).