“We moeten uitkijken dat de druk voor studenten geen struikelblok wordt’’, zegt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven in een interview met Trouw.”

Van Engelshoven (D66) waarschuwt voor te veel nadruk op ‘rendement’ aan universiteiten en hogescholen: het doel om iedereen zo snel mogelijk te laten afstuderen, kan juist een belemmering worden, zegt ze. ,,Het gaat er ook om dat je je ontwikkelt als persoon, dat je je sociale kwaliteiten ontwikkelt. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, bestuurswerk, een sportteam coachen of andere maatschappelijk relevante taken.’’

De minister benadrukt dat de arbeidsmarkt ook om andere kwaliteiten vraagt, ,,mensen die in staat zijn om in een groep te werken, die in staat zijn verbindingen te leggen met anderen’’.

Studentenorganisaties noemen vaak het afschaffen van de basisbeurs voor studenten als factor die bijdraagt aan de prestatiedruk. Van Engelshoven is het nog steeds eens met de invoering van het leenstelsel dat er in 2015 voor in de plaats kwam. ,,Ik vind het nog steeds een buitengewoon sociaal stelsel.’’ Ze wijst er nog eens op dat studenten nooit meer dan 4 procent van wat ze maandelijks boven het minimumloon verdienen hoeven af te lossen en er 35 jaar over mogen doen om het bedrag terug te betalen.

Bron: //www.ad.nl/politiek/minister-studeren-is-meer-dan-een-race-naar-diploma~a7c509d2/