Jongeren hebben het meest last van stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). In april lag dit percentage lager; toen had 31 procent last van stress, had 19 procent vermoeidheidsklachten en voelde 26 procent zich eenzaam.

Vooral praktische problemen, zoals onzekerheid over een huis of extra werkdruk, spelen jongeren parten. Ook het gebrek aan een sociaal leven valt ze zwaar. Zo mist 72 procent van de jongeren het ontmoeten van mensen en 67 procent het bezoeken van feestjes en verjaardagen. Ook voelen ze zich moedeloos als ze nadenken over hoe lang de coronaperiode misschien nog zal duren.

Deze week riep een groep jeugdexperts het kabinet, het Outbreak Management Team en de veiligheidsregio’s op om kinderen en jongeren te beschermen tegen de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. De experts pleiten ervoor om goed te kijken naar welke maatregelen er moeten gelden voor deze doelgroep. Daarbij is een goede afweging nodig tussen een veilige samenleving en een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren.

//eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/meerderheid-heeft-psychische-klachten-door-coronacrisis-vooral-jongeren-ervaren-problemen/